AddThis Social Bookmark Button

miercuri, iunie 27, 2007

Link ostil fara pagerank - redirectare din php

Daca intr-un articol anterior am vorbit despre link-uri care nu dau PageRank folosind rel="nofollow" (utile de exemplu atunci cind vrei sa dai acces usor vizitatorilor la un site pe care nu il agreezi sau pentru a preveni spam-ul).
Astazi voi prezenta o alta metoda care foloseste status-ul furnizat de serverul web (Apache), si anume 302 Redirect.

Orice pagina primeste o valoare PageRank care ii reflecta notorietatea si toate link-urile externe din aceasta pagina impart intre ele, dupa o formula anume, aceasta valoare si o trimit mai departe paginilor tinta.
O solutie pentru a nu risipi PageRank pe aceste link-uri externe (cu atit mai mult in cazul in care este vorba de niste site-uri ostile) este de a transforma link-urile externe in unele interne si apoi prin intermediul unui script se poate face redirectare catre site-ul tinta.
Se poate vedea aceasta metoda pusa in practica la directoare web gen trafic.ro sau la diverse publicatii comerciale on-line.

In php se poate folosi pentru redirectare functia header cu parametrul Location:.
Folosesc un script, sa ii zicem jump.php, cu urmatorul continut:

<?php
header("Location:". $_REQUEST["go"]); /* Redirectare dupa parametrul primit in URL */

/* Ne asiguram ca se iese curat din script dupa redirectare */
exit;
?>

Pentru a accesa un site, cum ar fi www.dioanad.info" voi folosi urmatorul cod HTML:
<a href="jump.php?go=http://www.dioanad.info/">www.dioanad.info</a>

Blogger.com nu imi permite gazduirea de fisiere php pentru un exemplu practic, asa ca voi folosi un script gazduit extern: clicky-clicky.

Un alt caz de folosire al redirectarii este atunci cind pagina nu mai exista la locatia initiala ci a fost mutata si se doreste ca vechile link-uri raspindite prin intreb internetul sa ramina functionale, caz in care se poate folosi status 301 Moved Permanently, dar asemenea redirectare se poate face si din .htaccess, nu este nevoie de un script special.

Niciun comentariu: