AddThis Social Bookmark Button

luni, iunie 18, 2007

Byzanz si Istanbul: screencast in formate libere cu unelte libere

Intr-un articol recent am folosit un screencast pentru a ilustra un efect dezagreabil creat prin folosirea excesiva a Flash. Voi elabora acum mai mult despre ce este, cum se realizeaza si cum se foloseste un screencast.

Definitie

Screencast este inregistrarea digitala a ceea ce afisaza ecranul unui calculator, cunoscuta si dept captura video a ecranului, in essenta un film a ceea ce utilizatorul vede pe ecran. Uneori imaginea poate fi insotita si de naratiune.

Problema

Exista o multime de unelte cu care se pot realiza asemenea inregistrari, majoritatea fiind proprietare si in general realizind inregistrarea video intr-un format proprietar (mpeg4/divx si flash sint cele mai raspindite formate).
Voi prezenta doua unelte libere (GPL) cu care se pot realiza screencast-uri in formate libere.

Byzanz

Byzanz este o unealta care realizeaza screencast in format GIF animat (dupa expirarea patentelor acum citiva ani GIF a devenit format liber).
Un screencast realizat cu Byzanz arata cam asa:

byzanz screencast

Avantajul cel mai important al Byzanz este acoperirea, orice browser grafic stie sa afiseze imagini in format GIF animat, deci oricine va putea vedea un asemenea screencast.
Bineinteles, exista si dezavantaje, dintre care cele mai importante sint lipsa posibilitatii de a adauga sunet si dimensiunea cam mare a fisierului rezultat.

Istanbul

Istanbul realizeaza inregistrarea video in formatul deschis Ogg Theora.

Exemplu: link direct (32.5KB).

Ca avantaje, pe linga libertatea formatului si a playerelor, se pot mentiona compresia buna, posibilitatea de a adauga sunet, de procesare intr-un editor video si multe altele.
Dezavantajul principal este lipsa suportului pentru formatul Ogg Theora in playerele instalate implicit pe principalele sisteme de operare comerciale.

Recomandarile mele de player sint dupa cum urmeaza:

O alta posibilitate de a include un screencast realizat cu Istanbul este aceea de a-l gazdui la YouTube (sau alte servicii similare, dar nu toate suporta acest format), ca in exemplul de mai jos, dar in acest caz acesta va fi convertit intr-un format proprietar.


Actualizare: citeva luni mai tirziu am gasit un nou favorit, gtk-RecordMyDesktop, am scris un post special despre el si chiar am facut citeva filmulete cu el.

Niciun comentariu: