AddThis Social Bookmark Button

marți, iunie 19, 2007

Fonturi invizibile - exemplu: www.xdrive.ro

O boala des intilnita la designerii web este grandomania, manifestata prin incapatinarea de a produce pagini care lor li se par atragatoare dar pentru utilizatori sint greu, daca nu imposibil, de folosit. Un caz des intilnit este folosirea unor dimensiuni foarte mici pentru fonturi.
O prima solutie pentru utilizatori ar fi sa foloseasca intotdeauna rezolutii mici pentru monitoare, astfel incit sa poata intelege textul, dar rezultatul este o experienta neplacuta in lucrul de zi cu zi si bani irositi pe monitoare de calitate.
O alta solutie ar fi modificarea dimensiunii fonturilor (valoare exprimata in DPI) in intreg mediul desktop, dar si aceasta este neplacuta, intrucit mareste excesiv fonturile din aplicatiile compliante.
Asa ca cea mai la indemina solutie este pusa la indemina de Firefox: View > Text Size > Increase (sau Ctrl++) mareste dimensiunea textului si View > Text Size > Decrease (sau Ctrl+-) o micsoreaza, facind astfel textul lizibil.

fonturi invizibile normal fonturi invizibile zoom


Dupa cum se vede in exemplul de mai sus, de la www.xdrive.ro - un furnizor dubios de gazduire web, designeri complet neprofesionisti gasesc metode inventive de a distruge totul: pun text ilizibil intr-o imagine reprezentind cod de siguranta (captcha).


Ilustrare printr-un screencast:
screencast fonturi xdrive
[click pentru animatie 1.3 MB]


Nota: Articol sindicalizat la dioanad webdesign si articole by Nicu.

Niciun comentariu: