AddThis Social Bookmark Button

miercuri, iunie 13, 2007

HTML deasupra fundalului Flash - exemplu: www.adv.com.ro

O navigare sanatoasa pe web se face cu Firefox avind instalata extensia Flashblock pentru a lasa enervantele reclame Flash sa fie afisate numai la dorinta utilizatorului si de preferat sub un sistem de operare altul decit Windows pentru a evita binecunoscutele probleme cu vulnerabilitati si virusi.
Totusi nepriceperea unor realizatori de siteuri web face ca navigarea in aceste conditii sa nu fie optima, ca in exemplul urmator de la www.adv.com.ro. Pagina principala afisata de Firefox cu Flashblock in Linux arata in felul urmator:

adv.com.ro meniu fara flash


Aceasta este o afisare aparent corecta, apropiata de ce doreste utilizatorul si nu foarte departe de intentia designerului. Problema apare la afisarea animatiei Flash, care face meniul sa dispara:
adv.com.ro flash fara meniu


Problema este obiectiva si tine de functionarea plugin-ului Flash de la Adobe in Linux, unde acesta nu tine cont de z-order (ordinea pe axa z) si face codul HTML sa fie ascuns sub Flash.
Din pacate pentru programatorul HTML (da, am folosit termenul incorect "programator HTML") nu exista nici o solutie, vina este fie a designerului care din incompetenta a formulat o cerinta gresita, necunoscind comportamentul Flash pe alte platforme decit Windows fie a firmei de webdesign care (din aroganta sau pentru a reduce costurile cit mai mult) nu a testat solutia propusa pe platforme alternative.
Consecinta este ca datorita unei probleme de design sau de reducere a costurilor la realizator clientul final, beneficiar al siteului, ramine cu un numar de vizitatori avind o experienta de navigare neplacuta, ceea ce poate duce chiar la pierderea unor afaceri.

Nota: Articol sindicalizat la dioanad webdesign si articole by Nicu.

Niciun comentariu: