AddThis Social Bookmark Button

luni, iunie 11, 2007

Link absolut si relativ in paginile HTML - exemplu: www.adv.com.ro

Direct si la subiect: navigam la adv.com.ro (site al unui obscur distribuitor de piese auto):

adv.com.ro home

Apoi mergem la o pagina oarecare din site, sa zicem pagina Despre noi:
adv.com.ro despre

Inapoi la Home:
adv.com.ro home www

Si optional inca o data la Despre noi:
adv.com.ro despre www


Ce e de observat? Difera adresa, prima data aveam adv.com.ro si apoi www.adv.com.ro, cu un www adaugat.

Cauza? Cineva care isi aroga pomposul (si ridicolul) titlu de Programator CSS/HTML nu cunoaste ABC-ul folosirii legaturilor relative si absolute iar altcineva care se pretinde expert in gazduire web nu stie sa rezolve problema din server.
adv.com.ro sursa meniu


De ce ar fi asta grav, rau sau macar important?
  • Pentru client (proprietarul site-ului): existenta celor doua adrese diferite influenteaza direct valoara PageRank deci automat pozitia in rezultatele cautarii cu Google. De asemenea influenteaza in mod negativ experienta utilizatorului, lucru nedorit de nici un furnizor de servicii;
  • Pentru utilizator (vizitatorul care citeste paginile): navigatorul (browserul) vede paginile la adrese diferite, pe care le identifica drept site-uri diferite, deci la a doua deschidere a paginii (cea cu www) nu va folosi obiectele deja descarcate anterior direct din cache ci le va downloada inca o data, avind ca rezultat o afisare mai lenta a paginii;
  • Pentru hoster (cel care gazduieste pagina): inseamna ca un numar de vizitatori vor descarca de doua ori continutul paginilor (nefolosind cache local), ceea ce duce la utilizare sporita a bandwidth-ului, incarcare mai mare pe server si costuri de functionare (care se vor regasi la client) suplimentare.

Poate nu in ultimul rind ar fi de mentionat ca o asemenea gresala elementara arunca o umbra de indoiala atit asupra entitatii care a realizat designul cit si asupra celeia care gazduieste.
Mare atentie!

Nota: Articol sindicalizat la dioanad webdesign si articole by Nicu.

Niciun comentariu: