AddThis Social Bookmark Button

miercuri, noiembrie 14, 2007

Lynx, ELinks wi w3m: browsere web in mod text

Folosim acum tot mai rar terminale text si asemenea browsere pot parea de domeniul trecutului, dar pe linga modul de folosire traditional intr-un terminal se pot utiliza si intr-o conexiune remote (telnet sau ssh), pentru citirea documentatiei integrate intr-o aplicatie de terminal (lucru desintilnit la servere), pentru acces foarte rapid la web sau chiar ca unelte pentru uzabilitate si accesibilitate. Nu va speriati de ele, au chiar si binare pentru Windows!

Lynx

Probabil cel mai vechi dintre toate, Lynx este si cel mai limitat: liniarizeaza tablele, afisaza FRAME-urile ca pagini diferite, nu suporta JavaScript si multe altele. Dar simplitatea lui il face sa fie usor de portat, asa ca Lynx este portat pe o multime de sisteme de operare.
Multa vreme a fost browserul preferat de catre orbi (conectat cu o interfate text-to-speech) si a rams in continuare o uneata importanta pentru uzabilitate si accesibilitate urmind principiul: daca un site este inteligibil in Lynx, atunci este inteligibil orunde, browsere text, telefoane mobile, screen-readere pentru orbi si asa mai departe (evident ca un site nu trebuie sa arate perfect in Lynx, trebuie doar sa poata fi inteles). Asa ca nu uitati sa folositi acest program ca pe o unealta de evaluare.

lynx


ELinks

Provenind de la Enhanced Links, ELinks, un fork al mai vechiului Links, este in sine un browser mult mai performant, suporta tabele, frames, JavaScript, CSS, culori, are o interfata cu meniuri si tab-uri, totul rezultind intr-o reprezentare mult mai buna a paginilor web.
Versiunea pentru Windows poate fi folosita in Cygwin.
elinks


w3m

Poate intrun fel cel mai performant dintre cele trei, w3m suporta si el table, frames, culori si altele, Poate fi chiar folosit pentru a afisa pagini web in interiorul Emacs.
Din nou, este necesar Cygwin pentru a-l folosi in Windows.
w3m

Daca terminalul suporta si ati instalat extensiile necesare, poate afisa chiar si imaginile din interiorul paginilor web, ceea ce il face sa nu fie browser text in cel mai strict sens:
w3m

Un comentariu:

Seo Link Master spunea...

A reader had to go through the interview for Web Designer / Graphic Designer position and sent in his set of questions.

1. Whats is the difference between cellspacing and cellpadding?
2. If a page has to be loaded over all frames in window, what should be the value of TARGET attributes?
3. Which one of the following settlement is correct?
1. A table cannot contain another table
2. A Form can ve nested inside another form
3. Which element are table cells
4. List out tags that are support exclusively by IE and Netscape.
5. What tags are used to embed one html page inside another html page (without using frames)?
6. In dreamweaver what is used to apply same layout to my pages.
7. Which HTML tag is used to define an internal style sheet?
8. How do you define an inline style?
(Website design India)