AddThis Social Bookmark Button

marți, noiembrie 27, 2007

Eliberarea Java cu IcedTea

Java este importanta pentru web, fie ca vorbim despre un server JSP, un programator care foloseste Eclipse ca IDE pentru dezvoltare, fie ca vorbim de o solutie de streaming video cu Cortado (chiar as vrea sa scriu in curind despre Cortado), fie ca e vorba de un joc de sah pentru web scris in Java, de niste butoane stupide care realizeaza efect de roll-over cu Java sau cine stie ce alte aplicatii.

Si Sun a inceput eliberarea Java publicind OpenJDK sub licenta GPL, dar din pacate nu a fost o eliberare deplina: nu toate portiunile de cod au putit fi eliberate, unele raminind sub licenta proprietara si chiar mai mult, compilarea OpenJDK nu este posibila fara a folosi unelte proprietare. Aici a intervenit IcedTea, proiectul care si-a propus sa impulsioneze compilarea Java cu unelte libere si sa completeze partile lipsa cu componente ale GNU Classpath.

In Fedora 8 se foloseste implicit IcedTea pentru Java si functioneaza (atit cit am apucat eu sa vad) foarte bine, Iata un interviu cu Thomas Fitzsimmons despre stadiul IcedTea si Java in Fedora 8.

Niciun comentariu: