AddThis Social Bookmark Button

joi, noiembrie 15, 2007

Epiphany

Dupa ce ieri am vorbit despre browsere web in mod text, azi e timpul pentru unul mai prietenos: Epiphany.

Epiphany mai degraba o interfata grafica (GUI) pentru motorul de afisare Gecko, folosit si de Firefox sau Seamonkey dar adaptatla mediul desktop GNOME, rulind deci numai acolo unde exista GNOME (Linux, BSD, Solaris etc.). Fiind bazat pe Gecko suporta cam aceleasi functii de baza: aceeasi afisare a codului HTML, acelasi interpretor de JavaScript, acelasi DOM, acelasi suport CSS si tot asa. Diferenta principala este la extensiile care sint disponibile si cele care sint instalate implicit, exista mai putine pentru Epiphany dar sint destule pentru un utilizator web obisnuit (dar si Epiphany are citeva functii unice).

[epiphany]

Avantajele unui browser specific GNOME sint evidente: o mai buna integrare in desktop, timp de pornire si consum de memorie reduse (intrucit foloseste bibliotecile deja existente in memorie) asa ca de multa vreme am o atractie pentru Epiphany.

La fiecare lansarea aunei noi versiuni de GNOME (pe car de obicei o instalez la fiecare noua versiune de Fedora) am o aventura cu Epiphany care dureaza citeva zile sau chiar citeva saptamini si din pacate de fiecare data ma intorc la Firefox, nemultumit de cite un aspect mai mult sau mai putin important: o data a fost lipsa unui manager de imagini, alta data probleme cu instalarea FlashBlock, alta data o nemultumire legata de fonturi si tot asa.

De data asta am reusit sa instalez manual urmin niste indicatii extensia FlashBlock pentru Firefox dar am avut o revelatie: am atit de multe date salvate in Firefox, in special o lunga lista de parole, dar chiar si citeva cookie-uri care imi fac viata mai usoara, incit migrarea la Epiphany ar fi un efort serios. In plus, m-am obisnuit cu posibilitatea de a salva in Firefox grupuri de taburi ca bookmarks iar functia asta lipseste in Epiphany.

Probabil ca o sa iau din nou o pauza, folosind Epiphany ca browser secundar si o sa ii mai dau o sansa la versiunea urmatoare, cind va lucra cu XULRunner (versiunea de sine statatoare a Gecko) sau poate chiar cu WebKit.

Niciun comentariu: