AddThis Social Bookmark Button

joi, noiembrie 08, 2007

Fedora 8 "Werewolf"

[fedora]De citeva zile am cam neglijat blogul, am avut mare parte din timp ocupata cu activitati dedicate lansarii Fedora 8 (cu nume de cod "Werewolf") si am cam neglijat multe alte lucruri, promit ca voi reveni asupra lor cit de curind :p

Deci Fedora 8 da ochii cu lumea astazi, 8 noiembrie, peste numai citeva ore. Nu voi face un review, pentru ca sint prea implicat si nu ar fi impartial, nu voi pune o multime de screenshot-uri, pentru ca sint o multime, voi scrie doar citeva cuvinte.

[screenshot fedora]

Bineinteles, noul release aduce ca intotdeauna versiuni curente ale aplicatiilor, atit pentru desktop (OpenOffice.org, Firefox, GNOME, GIMP etc.) cit dezvoltare (GCC, Eclipse etc.) sau server (Apache, php, MySQL, PostgreSQL etc.).
Iata si o lista evidentiind citeva lucuri aparute in premiera: custom spins, variante pesonalizate pentru diverse tipuri de intrebuintari, PulseAudio, un daemon sunet modern ce apare pentru prima data intr-o distributie instalat implicit, Codec Buddy pentru instalarea mai usoara a codecurilor multimedia, aspect graficdeosebit datorat temelor Nodoka (GTK+) si Infinity (desktop), configurator de firewall imbunatatit, suport Bluetooth, configurare automata a imprimantelor, IcedTea eliberind Java pentru toata lumea, un preview al OnlineDesktop ce propune integrarea serviciilor web in desktop, PolicyKit pentru controlul accesului, imbunatatiri de securitate in SELinux si GCC si multe, multe altele.

Intr-o nouta mai personala, consider Fedora o distributie excelenta pentru desktop, entertainment, dezvoltare si testare. Totusi ar putea sa nu fie cea mai buna solutie petnru servere de productie (ca opus al serverelor personale, de dezvoltare sau de test) datorita ciclului scurt de viata (13 luni) si politicii de upgrade rapid, pentru asta exista distributii derivate din Fedora, cum ar fi RHEL (Red Hat Enterprise Linux) sau, daca nu aveti bugetul necesar sau doar va zgirciti, CentOS, care au durata de viata lunga (7 ani) si suport prin backport-uri.
Desigur, exista si hosteri penibili care folosesc Fedora (chiar mai mult, versiuni de Fedora iesite din suport), dar astia sint niste incompetenti de care e bine sa va feriti.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Am o intrebare.Pot sa realizez scripturi php fara sa instalez si altceva pe fedora 8.Am acasa acest pachet si am incercat sa fac o pagina in format php si nu o vede.Multumesc.Astept un raspuns daca se poate.

nicu spunea...

La instalarea Fedora ai avut grija sa fie selectate pachetele Apache (httpd) si Php? Daca da, ar trebui sa mearga direct.

Daca ai intrebari suplimentare iti recomand http://forum.fedoraproject.org/

Deci verificare rapida (s-ar putea sa nu le ai pe toate daca ai ales optiunea "desktop" sau "custom" si cine stie ce ai facut pe acolo):
- ai instalat apache? verifici cu "rpm -q httpd"
- ai instalat php? verifici cu "rpm -q php"
- este pornit serviciul httpd? verifici (de data asta ca root) cu "service httpd status"