AddThis Social Bookmark Button

vineri, martie 07, 2008

Designul unui site este ca...

O foarte raspindita formulare, atribuita lui Michael Sinz spune: "Programming is like sex: one mistake and you have to support it for the rest of your life."

Eu as extinde asta si la conceperea unui site web si as parafraza: crearea unui site web este ca viata sexuala, daca faci o gresala va trebui sa o suporti toata viata (sensul de "suport" nu este acela de a trai cu vinovatia morala ci de a asigura suport, intretinere).

Hai sa incercam si o ilustrare practica: la lansarea colectiei de tutoriale de grafica, ideea a fost ca sint tutoriale scise in limba romana, pentru utilizatori care vorbesc limba romana si, evident, fac cautari pe web in limba romana folosind motoare de cautare destinate romanilor. Si concluzia logica a fost sa se intituleze sectiunea Ghiduri. Intitularea e importanta intrucit se regaseste in adresa (URL), care in timp a ajuns indexata in motoare de cautare, catalogata in directoare web, cuprinsa intr-o interconectare de linkuri si sindicalizare.

Dar realitatea, ilustrata prin statisticile furnizate de loguri, a aratat ca aceasta concluzie a fost o gresala: e adevarat ca unii oameni cauta ghiduri, dar marea majoritate cauta tutoriale, cuvint care nici macar nu exista in dictionarul limbii romane.

Odata savirsita gresala ce e de facut? Iata citeva solutii posibile:

  • se suporta toata viata: se pastreaza denumirea si adresa dar prin mijloace directe (continutul paginilor) sau indirecte (linkuri si denumiri ale linkurilor) se intareste continuu relevanta pentru termenul lipsa din adresa (tutorial). Chiar si acest articol poate functiona ca un asemenea mijloc indirect.
  • se recladeste din temelii: se creaza o noua sectiune, cu denumirea si adresa corecta si incet incet i se cladeste reputatia. Dezavanajul este ca se va porni de la zero cu reputatia (PR), linkurile existente for ramine descoperite iar continutul preluat prin sindicalizare va fi pierdut. Dezastru total.
  • reconstructie si redirectare: nu numai ca se muta continutul in noua locatie, dar se aplica redirectari (diverse implementari tehnice, de exemplu cu rewrite in configuratia Apache sau redirect in .htaccess) petnru continutul de la vechile adrese. In felul asta continutul sindicalizat va fi afisat in continuare, linkurile vor functiona chiar daca nu mai dau aceeasi reputatie, motoarele de cautare isi vor actualiza informatia dupa o vreme.

Si totul de la o simpla gresala onesta care va avea efect pe toata durata vietii site-ului, adica citiva ani buni.

Nota: o problema oarecum asemanatoare apare atunci cind se actualizeaza un site si se pune problema schimbarii structurii sale - trebuie luata o decizie asupra pastrarii adreselor paginilor existente sau redirectionari, dar despre deja m-am intins prea mult cu povestile pentru azi.