Folositi adwords sau alt serviciu de publicitate din afara ca sa va promovati site-ul ? Ati inregistrat un nume de domeniu la un furnizor din afara Romaniei ? Sunteti un reseller de domenii .com sau altele ?
Nu pot spune ca nu ma asteptam la asa ceva din partea fiscului, mergeti pe blogul despre Legi si Internet si cititi mai mult.
Cine are nevoie de designeri? Nimeni. Oricine isi poate face logo-ul mai mare si va atrage instantaneu o multime de vizitatori si clienti, afacerea ii va inflori, fara a mai pierde timp si bani cu designeri inutili. Puteti cumpara senzationala crema pentru marit logo-ul si alte produse la fel de uimitoare: solutia pentru indepartarea spatiilor goale, praf de stele, fluorescentizator sau dispozitiv de emotionare.
Sau cu alte cuvinte, o campanie virala inteligenta a unei firme de design, care m-a facut si pe mine sa cad in capcana.
Nu este recomandata folosirea unui editor web WYSIWYG (What You See Is What You Get), intotdeauna acestea creaza cod stufos, greoi si redundant, de multe ori nestandard si nici nu permite acces usor la functii avansate. Dar exista si cazuri in care folosirea unui astfel de editor poate fi utila: fie ca un incepator are nevoie de o pagina extrem de simpla, fie cineva vrea sa realizeze o macheta (sablon/template) pentru previzualizare pe care apoi sa il dezvolte manaul sau chiar ca unealta de invatare, pentru a vedea rapid ce efecte au diversele tag-uri.
Kompozer este un asemenea editor iar caracteristica sa cea mai importanta (pe linga cea de a fi Free Software si Open Source) este ca produce cod valid W3C. Pe linga asta mai include o sumedenie de bunatati: editor al sursei cu evidentiere de sintaxa, editor CSS, editor vizual de form-uri, site manager si multe altele.
Putina istorie
KompoZer e o aparitie relativ noua si probabil efemera in lumea editoarelor web, hai sa aruncam o privire asupra trecutului, prezentului si viitorului sau.
Pe vremea cind Netscape era browserul web standard, a fost convertit usor-usor intr-o suita de aplicatii pentru internet, incluzind si un client de email. Si pentru ca se dorea compunerea mesajeleor nu numai ca simplu text ci si ca text formatat, a fost nevoie ca modulul de compunere a mailurilor sa aiba capabilitati de creare HTML. Dupa un timp, existind aceste functii deja implementate ele au fost puse si intr-o aplicatie de sine statatoare a suitei, numita Netscape Composer, destinata crearii paginilor web simple.
O data cu deschiderea surselor Netscape si transformarea acestora in Suita Mozilla si aplicatia de editare web a urmat acelasi traseu, devenind Mozilla Composer. In plus a capatat unele functii importante cum ar fi evidentierea sintaxei, editorul de cod HTML si a ajuns sa produca exclusiv cod HTML valid.
Nori negri s-au abatut asupra acestui component atunci cind Mozilla a trecut sub controlul Fundatiei (si mai tirziu) Corporatiei Mozilla: aceasta si-a concentrat atentia asupra pricipalei surse de utilizatori (dar si venituri), browserul Firefox, iar celelalte aplicatii au ajuns in dizgratie. Pentru o perioada Linspire l-a contractat pe Daniel Glazman, principalul dezvoltator de la Netscape care avea in grija Composer si a produs o aplicatie de sine statatoare, bazata pe Composer, sub numele Nvu.
Cind Linspire a oprit dezvoltarea Nvu, s-au intimplat doua lucuri: codul, care era liber, a devenit KompoZer (marca Nvu apartine Linspire si nu poate fi folosita), aplicatie care este intretinuta de un grup de voluntari avind ca scop principal strict intretinerea iar Daniel Glazman lucreaza (ce-i drept, cu o viteza glaciala, ocupindu-se de proiect exclusiv in timpul liber) la o versiune mult imbunatatita, cunoscuta deocamdata (nu acesta va fi numele final) drept Composer si de la care exista mari asteptari,
O sa incerc sa nu fiu complet offtopic si neconventional, incep cu un vot in gluma apoi incerc sa ating putin mai serios tema sondajelor in general.
In joaca
Hai sa facem un exercitiu de imaginatie: inchipuiti-va o arena in care sint aruncate, fata in fata, doua bestii: un vircolac (werewolf in engleza) si un gibon (gibbon in engleza).
Cine ar cistiga? Puternicul si fiorosul vircolac sau maimuta slaba si penibila? Votati folosind formularul de mai jos si, daca simtiti nevoia, puteti sa explicati votul in sectiunea de comentarii
Serios
Sondajele (polls) sint binevenite pe un site sau blog din punctul de vedere al tuturor:
pentru cititori este o dovada ca autorului ii pasa de parerea lor, e o metoda de implicare activa a lor, ceva dinamic care trezeste interesul. Este stiuti ca utilizatorii, mai ales cei din generatia tinara, apreciaza asemenea sondaje rapide;
pentru webmasteri sint binevenite, nu numai pentru ca orice e bun si atractiv pentru utilizatori este bun si pentru webmaster, dar si pentru ca ofera date statistice si demografice care ajuta la imbunatatirea formei si continutului
Experimentul a avut si o latura mai putin placuta, s-a folosit pollpub.com pentru gazduirea sondajului, ales practic la intimplare dintr-o multime de asemena servicii disponibile gratuit. Alegerea nu s-a dovedit foarte buna: site-ul mere prost, are probleme de performanta, nu permite ajustarea unui sondaj publicat, nu ofera date statistice.nota: pentru cei care nu au inteles pina acum Werewolf este numele de cod pentru Fefora 8 si Gutsy Gibbon este numele de cod pentru Ubuntu 7.10.
GIMP 2.4 se apropie de release stabil, acum este in stadiul de Release Candidate 3, versiune care va fi prezenta in distributia mea favorita de linux, Fedora 8 (Werewolf).
Citind asa ceva, chiar daca dupa puternica reactie a comunitatii autorul incearca sa minimizeze pierderile, cerindu-si scuze si numind asta o gresala, nu te poti opri sa observi cum Mozilla Corporation trateaza utilizatorii de Linux ca pe cetateni de categorie inferioara.
Asta ma duce cu cindul la urmatorul scenariu ipotetic: cum ar fi daca utilizatorii de Linux si-ar termina povestea de dragoste cu Mozilla? Ar scoate butoanele si bannerele cu Firefox din site-urile pe care le controleaza, ar opri instalarea/recomandarea Firefox ca si politica a firmelor unde lucreaza si ar opri acasa promovarea Firefox catre utilizatorii finali, prieteni sau familie? Sau si mai rau din punctul de vedere al Mozilla, ar incepe sa promoveze o alternativa in loc? Vestea buna e ca avem aceasta alternativa, WebKit este aproape aici, cross-platform, liber, gratuit, rapid, dezvoltat activ si cu suport decent pentru standarde, constituie cea mai buna unealta pentru a tine Mozilla sub control.
Sigur, noi utilizatorii de Linux sintem o minoritate firava din baza de utilizatori ai Mozilla, si chiar o minoritate firava a utilizatorilor de desktop in general (asta s-ar putea schimba in curind, dar nu asta e subiectul acestui articol) insa noi controlam sau influntam o parte mult mai mare a utilizatorilor Mozilla sub Windows deci nu cred ca aceasta minoritate, sau potentiala sa revolta, este neglijabila.
Actualizare: citeva luni mai tirziu, evaluind Firefox 3 Beta 3 si Beta 4, pot spune ca mare parte din probleme mele au disparut, Firefox este acum un browser mult mai bun pentru Linux.
A List Apart publica rezultatele unui exhaustiv sondaj al dezvoltatorilor web. Chiar daca nu este complet impartial, fiind vorba de un sondaj in limba engleza realizat de o publicatie de limba engleza, numarul mare de respondenti, aproape 33.000, este o buna indicatie a validitatii a cel putin unor puncte cuprinse.
La o citire rapida a rezultatelor (82 paginii in format PDF) observatia mea superficiala este ca prototipul dezvoltatorului web este tinar, barbat, caucazian, traieste in lumea vestica (USA+EU), a absolvit o universitate, ese interesat de meseria sa, are un site personal/blog, lucreaza mai degraba intr-o firma mica sau mijlocie nu de multa vreme si nu are o loialitate foarte mare fata de angajator. Datele cu privire la salarii mi se par cele mai putin corecte, fiind influentate de esantionul specific, dar celelalte se potrivesc destul de mult cu propriile mele observatii.
Cititi singuri rezultatele si trageti propriile concluzii.
In urma cu vreo 10 aveam niste prieteni (sa ii numesc tovarasi de joaca? orice, numai sa nu recunosc ca erau colegi de serviciu) care preferau sa joace in retea Heretic (in loc de Doom sau Quake), asa ca am avut o multime de distractie cu el. Prin urmare, mereu imi voi aminti cu nostalgie si voi savura o mica partida de Heretic.
Vazind exemplul Doom example, licenta GPL este cea mai buna sansa pentru ca un asemenea joc sa capete o noua viata, asa ca sint de acord cu scrisoarea deschisa adresata Raven Software si Activision pentru schimbarea licentei in GPL si am semnat petitia.
Dupa o activitatesustinuta se publicare de tutorialevideo despre GIMP, in mod firesc apare urmatorul pas: gazduirea acestora. Este rezonabil sa gazduiesti citeva fisiere video mici pe site-ul propriu, dar atunci cind ai mai multe in jur de 20MB de gazduit, de gindesti de doua ori (sau chiar de trei ori daca te gindesti la experienta site-ului de limba engleza cu care este sindicalizata mare parte din continut si care a atins nu de mult un virf de aproape 10.000 vizitatori intr-o zi, cu ajutor de la un serviciu de bookmark social) asa ca apare solutia evidenta de a folosi un serviciu de gazduire video, facind compromis la calitatea imaginii si formatele de fisiere (Flash).
In mod evident, trebuie sa folosesti YouTube, este locul unde cei mai multi utilizatori for cauta filme, dar o nisa foarte interesanta este pe plan local, cea a serviciilor romanesti de video sharing, unde cele mai importante sint Trilulilu si Neogen (Trilulilu pare mai popular dar Neogen a functionat mai bine pentru mine - mai multe despre asta putin mai tirziu). Aceste site-uri sint foarte sarace in tutoriale, materiale FOSS, clipuri despre GIMP sau Inkscape, par niste teritorii virgine pentru asemenea tipuri de continut, deci nu ar fi greu sa cistigi avantajul primului venit.
Dar sa trecem la partea urita: aceste site-uri sint defecte din conceptie, au formurile pentru upload facute in Flash (de fapt paginile de upload, ca si alte parti din site sint identice la unul fata de celalalt aproape pina la ultimul cuvint, din cite inteleg Neogen a copiat de la Trilulilu fara pic de rusine) dar si mai rau, uploaderul Flash de la Trilulilu pur si simplu nu functioneaza in Linux, raporteaza terminarea incarcarii foarte rapid dar nu face nimic (cel de la Neogen e rau, dar nici chiar asa de rau).
Am facut un efort si am pus continut in ambele locatii si pot confirma ca la Trilulilu vei obtine expunere mai buna, pacat ca din punctul meu de vedere, ca utilizator de Linux, este nefunctional.
Concluzie? Recent Google a inceput sa localizeze interfata YouTube in diverse limbi, cind vor ajunge sa aiba si interfata in romana ma astept ca site-urile astea de doi lei sa isi primeasca binemeritatele suturi in regiunea posterioara (vor supravietui totusi, pentru ca gazduiesc tot felul de lucruri care nu ar fi acceptate pe YouTube dar aici merg pentru ca nu sint in atentia RIAA/MPAA/etc.).
Daca am totpublicat tutoriale video (screencast) este normal sa vorbesc mai mult si despre uneltele folosite. In trecut inclinam pentru Istanbul si Byzanz (pentru Ogg Theora si respectiv GIF), insa preferatul meu curent este gtk-RecordMyDesktop. In multe privinte seamana cu Istanbul (foloseste GTK+, Gstreamer, salveaza in Ogg Theora si se integreaza in GNOME), dar impresia mea (poate subiectiva) a fost ca e ceva mai stabil.
Ese scris in limba engleza (si licenta de publicare nu permite o traducere in romana decit peste o perioada de timp), dar contine totusi, cred eu, lucruri utile pentru imbunatatirea fotografiilor: articol publicat in Red Hat Magazine: How to touch-up portraits with GIMP.
Se porneste de la o fotografie slaba si plictisitoare, care este imbunatatita pe cit de mult posibil:
Pentru rezultate cit mai bune se selecteaza numai o mica zona in jurul ochilor inainte de a rula filtrul, nu se lucreaza cu intreaga imagine.
O piele fina (airbrush) cu Selective Gaussian Blur in GIMP
Folosind Quick Mask se selecteaza numai pielea (fara fundal, par, dinti sau ochi) si apoi se aplica Selective Gaussian Blur.
Imbunatatire generala a fotografiilor cu GIMP folosind Blur Overlay
Se face o copie a layerului cu fotografia, acesteia i se aplica un usor blur, dupa care se mareste luminozitatea si se schimba modul in Overlay. Daca efectul e prea puternic, se poate scadea opacitatea layerului cu efectul.
Obscurarea fundalului in GIMP folosind Blur
Cu Quick Mask se selecteaza fundalul, caruia is e aplica un usor Gaussian Blur pentru a-l face mai discret.
Contopirea imaginilor folosind Layer Mask in GIMP
Se adauga o mascalayerului de deasupra iar apoi masca se coloreaza cu un gradient de la negru la alb pentru tranzitie.
In plus fata de stocarea acestor clipuri la YouTube, pentru amatorii de download local exista si o copie la Neogen, dar totusi pentru cea mai buna calitate, versiuni Ogg Theora sint disponibile in pagina cu tutoriale video pentru GIMP de la dioanad.info.
Folosirea unui procesor de text gen OpenOffice.org Writer sau Microsoft Word pentru a crea pagini web nu este o idee foarte buna: posibilitatile de formatare sint restrinse, codul generat nu e citusi de putin optimizat, uneori (mai ales la Word) chiar nestandard (totusi OpenOffice.org se comporta mult mai bine pentru acest job fata de Microsoft Office) , dar incepatorii sau cei care au nevoie de ceva rapid si simplist le mai folosesc, asa ca nu sint complet off-topic cu aceasta chemare la localizarea in limba romana (traducerea interfetei grafice) a OpenOffice.org.
Ca la orice proiect FOSS (Free and Open Source Software) lucrul se face in cadrul unei comunitati deschise, iarin cazul specific al OOo, localizarea romaneasca se desfasoara complet pe baza de voluntariat, fara a se urmari nici un profit si fara a evea nici o entitate comerciala implicata. Si in mod natural, o asemenea comunitate are perioade de activitate mai bune sau mai proaste.
Traducerea interfeteia fost pornita acum vreo doi ani cu mare entuziasm, chiar cu un maraton de traduceri, cind intr-o singura zi s-au tradus in jur de 15% din totalul de stringuri, dar in scurt timp a incetinit, ajungind la stadiul in care oamenii se intrebau daca mai traieste sau nu.
Recent activitatea a primit un nou imbold: un nou coordonator, unelte noi si mai usor de folosit, se pare ca sint din nou sperante, dar e nevoie de contribuitori.
Cei care doresc sa ajute pot veni la www.alexxed.com/traduceri/main.php unde intr-o interfata web se poate lucra in stil wiki, fara login sau alte bariere: intrati in "Open Office 2.x", alegeti termeni netradusi si completati cu propria versiune.
Ca orice om care pastoreste mai multe site-uri web, am si eu un cont de AdSense la Google si zilele trecute am primit in plic PIN-ul, pentru a activa platile. Nu ar trebui sa ma suprinda foarte tare ca plicul a sosit deschis, ceea ce ma indigneaza din cale-afara este modul brutal in care a fost facuta deschiderea: intr-o parte banda adeziva a fost razuita iar in alta parte pur si simplu s-a fortat si s-a rupt hirtia:
Nu stiu si nici nu imi pasa daca operatia a fost facuta de posta romana sau de cea americana, arunc urarile "de bine" fara discernamint.
Daca m-ar interesa foarte tare securitatea ar trebui sa contactez Google si sa raportez incidentul, dar suma nu e suficient de mare incit sa merite efortul (e totusi suficient de mare incit sa imi fie trimis PIN-ul) si nici nu inteleg foarte bine cu ce ma ajuta PIN-ul (nu e ca si cum as fi perdut PIN-ul de pe un card de credit).
Ma amuza totusi ideea ca un idiot de functionar de la posta a vazut plicul cu inscriptia "Important Account Information Enclosed", a crezut ca il apuca pe Dumenzeu de picior si a deschis plicul brutal crezindu-se mare hacker dar s-a trezit cu informatie pe care nici nu stie sa o foloseasca, fiind probabil prea idiot incit sa imi coreleze cu o simpla cuatare in Google numele si contul de AdSense.