AddThis Social Bookmark Button

miercuri, octombrie 17, 2007

Gazduire screencast-uri GIMP: servicii romanesti de video sharing

Dupa o activitate sustinuta se publicare de tutoriale video despre GIMP, in mod firesc apare urmatorul pas: gazduirea acestora.
Este rezonabil sa gazduiesti citeva fisiere video mici pe site-ul propriu, dar atunci cind ai mai multe in jur de 20MB de gazduit, de gindesti de doua ori (sau chiar de trei ori daca te gindesti la experienta site-ului de limba engleza cu care este sindicalizata mare parte din continut si care a atins nu de mult un virf de aproape 10.000 vizitatori intr-o zi, cu ajutor de la un serviciu de bookmark social) asa ca apare solutia evidenta de a folosi un serviciu de gazduire video, facind compromis la calitatea imaginii si formatele de fisiere (Flash).

In mod evident, trebuie sa folosesti YouTube, este locul unde cei mai multi utilizatori for cauta filme, dar o nisa foarte interesanta este pe plan local, cea a serviciilor romanesti de video sharing, unde cele mai importante sint Trilulilu si Neogen (Trilulilu pare mai popular dar Neogen a functionat mai bine pentru mine - mai multe despre asta putin mai tirziu). Aceste site-uri sint foarte sarace in tutoriale, materiale FOSS, clipuri despre GIMP sau Inkscape, par niste teritorii virgine pentru asemenea tipuri de continut, deci nu ar fi greu sa cistigi avantajul primului venit.

[form upload flash]Dar sa trecem la partea urita: aceste site-uri sint defecte din conceptie, au formurile pentru upload facute in Flash (de fapt paginile de upload, ca si alte parti din site sint identice la unul fata de celalalt aproape pina la ultimul cuvint, din cite inteleg Neogen a copiat de la Trilulilu fara pic de rusine) dar si mai rau, uploaderul Flash de la Trilulilu pur si simplu nu functioneaza in Linux, raporteaza terminarea incarcarii foarte rapid dar nu face nimic (cel de la Neogen e rau, dar nici chiar asa de rau).

Am facut un efort si am pus continut in ambele locatii si pot confirma ca la Trilulilu vei obtine expunere mai buna, pacat ca din punctul meu de vedere, ca utilizator de Linux, este nefunctional.

Concluzie? Recent Google a inceput sa localizeze interfata YouTube in diverse limbi, cind vor ajunge sa aiba si interfata in romana ma astept ca site-urile astea de doi lei sa isi primeasca binemeritatele suturi in regiunea posterioara (vor supravietui totusi, pentru ca gazduiesc tot felul de lucruri care nu ar fi acceptate pe YouTube dar aici merg pentru ca nu sint in atentia RIAA/MPAA/etc.).

Niciun comentariu: