Am vorbit in numeroase ocazii despre flashturbare (flashturbation) si voi mai vorbi in continuare pentru ca efectele acesteia sint foarte daunatoare pentru un site.
Unul dintre efecte, de care voi vorbi in acest articol, este generat de faptul ca nu tori utilizatorii pot citi continutul Flash. Bineinteles, dintre utilizatorii care acceseaza paginile web folosind un desktop si un browser, doar un procent foarte mic nu poate accesa continutul Flash, un procent atit de mic incit de multe ori este considerat (in mod gresit zic eu) insignifiant si nu este luat in consideratie. Dar mai exista o categorie de utilizatori care nu pot citi continutul Flash, acestia sint putini dar foarte importanti: motoarele de cautare. Acestea nu citesc si nu indexeaza continutul Flash, iar un site care nu este indexat in motoarele de cautare se poate considera ca nu exista.
In urma cu citiva ani "moda" era sa se faca o pagina de intrare in site cu doua linkuri: unul catre versiunea Flash si altul catre cea HTML. Din fericire (fericire pentru utilizatori, nefericire pentru autorii acestor siteuri) motoarele de cautare penalizeaza paginile care nu pot fi indexate, deci nu e fiabil sa ai doua versiuni ale site-ului, unul Flash si altul HTML, pentru ca cel HTML va fi preferat in rezultatele cautarilor, in pofida dorintei autorului de a promova cealalta versiune.
De asemenea, nu este o idee prea fericita sa servesti doua versiuni ale aceleiasi pagini, server-side dupa User-Agent, una petnru motoare de cautare si alta pentru public, o asemenea practica poate duce la delistarea din Google.
Ce pot face in acest caz flashturbatorii? Unii aleg calea corecta si renunta, dar nulti altii incearca sa gaseasca ocolisuri, cum ar fi sa includa in pagina atit continutul Flash dar si pe cel HTML care sa serveasca keyword-uri si linkuri dar sa fie invizibil la o accesare normala.
Iata un exemplu, la inovatika.com, versiuni fara si cu Flash:
Aruncind o privire codului vom vedea si ce se intimpla in interior:
Solutia este posibila pentru ca ne aflam in fata un site foarte sarac in continut asa ca tot textul din Flash a fost duplicat in HTML si toate legaturile de navigatie au fost de asemenea duplicate cu linkuri in HTML. Bineinteles, a fost nevoie de crearea de pagini suplimentare corespondente fiecarei sectiuni din partea de Flash, dar pentru un site atit de gol de continut efortul este minim.
Ca implementare tehnica, in exemplul de fata codul HTML este ascuns si inlocuit cu animatia Flash folosind un script imens care se distribuie gratuit pe internet: SWFObject.
Inchei cu o cireasa pe tort: implementarea complet neprofesionista folosita in exemplul de mai sus face ca in orice pagina ai intra, fie ea portofoliu, echipa sau orice altceva, sa iti fie servita animatia Flash completa, incepind cu home, deci deschizi pagina portofoliu, unde vezi continutul home si trebuie sa apesi din nou portofoliu, de data asta in Flash.
Actualizare: articol sindicalizat la dioand webdesign si articole by Nicu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu