AddThis Social Bookmark Button

miercuri, august 29, 2007

O privire rapida asupra uneltei SIOX in Inkscape 0.46 si GIMP 2.4

Cu apropape doi ani in urma cind a inceput sa se vorbeasca despre SIOX (Simple Interactive Object Extraction) s-a generat mult entuziasm si asteptatile create au fost inalte. Acum avind aplicatii publicate sau aproape publicate folosind unealta, putem arunca o privire obiectiva si trage concluzii practice, nu numai vorbi despre demonstratii care pot fi (cel putin partial) aranjate.

 Avind cicluri de publicare rapide (doua noi versiuni in fiecare an) Inkscape a fost prima aplicatie cu o unealta SIOX functionala intr-o versiune publicata, incepind cu in Inkscape 0.44.
Inkscape este o aplicatie pentru grafica vectoriala, asadar a implementat algoritmul in modul sau specific, si anume ca parte a uneltei pentru tracing, care realizeaza conversia din raster in vector, deci rezultatul nu este "pixel-perfect", dar nici nu isi propune asa ceva.
Un alt minus este ca Inkscape va folosi numai fotografia initiala si o singura forma ce defineste regiunea de interes (fara a marca si subiectul sigur), deci rezultatul este departe de a fi perfect iar unealta nu lucreaza cu adevarat interactiv.

Reteta e simpla: se importa fotografia, se deseneaza liber o forma care sa o acopere, se selecteaza ambele si se efectueaza o trasare (trace) dupa culoare:

screenshot


 In GIMP unealta a ajuns chiar mai devreme in ramura de development, dar abia GIMP 2.4 care urmeaza sa fie lansat in curind o va pune la dispozitia unei audiente largi.
Aici exista o multime de optiuni: dimensiuni pentru pensule, margini adaptabile, nivelare si posibilitatea de a marca atit fundalul sigur cit si subiectul sigur, dar dupa ce SIOX si-a facut treaba tot mai trebuie aduse mici ajustari cu uneltele traditionale pentru selectie.

Reteta e ceva mai complexa: se deschide fotografia si apoi se foloseste unealta pentru extragerea subiectului, aceasta va oferi mai intii o unealta te tip lasou pentru marcarea regiunii de interes din jurul subiectului si apoi o pensula pentru mostrele din subiect. Se poate modifica dimensiunea pensulei, se poate mari sau micsora (zoom in/out) imaginea sau chiar deselecta prin stergere. Cind marcarea e gata se apasa Enter pentru a obtine selectarea subiectului, dar tot va fi nevoie de mici ajustari cu uneltele de selectie traditionale:
screenshot


Avind experienta destul de solida cu ambele aplicatii, concluzia pe care o voi trage este evident partinitoare: folosirea SIOX poate arata ca un mare citig de timp pentru unele operatii, dar in final va trebui depusa destul de multa munca pentru a ii imbunatati rezultatele incit timpul cistigat nu e chiar atit de semnificativ, deci pentru mine poate fi considerata mai degraba un truc amuzant.
In ceea ce priveste aplicatiile particulare, la Inkscape chiar s-ar simti nevoia de a putea defini subiectul sigur, altfel rezultate satisfacatoare se vor obtine numai pentru unele imagini, pe cind in GIMP se poate mari/micsora, folosi pensule mai mici (ca la clasica metoda de a folosi Quick Mask) si practic se poate selecta orice se doreste.
Poate pentru vectorizarea imaginilor complexe e mai bine sa se extraga subiectul folosind GIMP si apoi in Inkscape sa se vectorizeze subiectul deja etras.

Niciun comentariu: