AddThis Social Bookmark Button

marți, august 21, 2007

Bookmark social si trafic

Bookmark social este o modalitate de a salva, clasifica dar mai ales distribui (de aici vine si termenul "social") adrese ale diverselor pagini web. In general este vorba de site-uri in care utilizatorii isi creaza conturi si salveaza adrese, care apoi pot fi folosite de catre alti utilizatori cu gusturi asemanatoare ca si recomandari, Uneori se ofera chiar si butoane pentru adaugarea in bara de unelte a browserelor, pentru a usura salvarea, alteori autorul include in codul paginii (asa cum face si acest blog) un fragment de cod care afisaza un element care usureaza salvarea.

Dar este utila folosirea unui asemenea serviciu pentru promovare? Aruncam o privire rapida la urmatorul screenshot de la Google Analytics apoi revenim cu comentarii:

analytics


Valoarea in sine, de aproape 37.000 vizitatori intr-o saptamina poate sa nu arate asa impresionanta, mult mai semnificativa este cresterea brusca, atribuita aproape in intregime unui tutorial GIMP care in mod nebanuit a ajuns popular pe un site de bookmark social la aproape un an de la publicare.

Prima concluzie care se desprinde, este cinecunoscuta continutul este rege (content is king), doar avind continut de calitate veti genera interesul cititorilor si obtine popularitate.

Un alt lucru care se poate observa cu usurinta este lipsa de calitate a traficului: cititorii se uita la pagina care a fost salvata si in general nu navhigeaza mai departe (bounce rate 39.44%) si rareori revin, pentru ca deja au consumat continutul.

Nu trebuie sa aveti nici asteptari mari pentru o crestere de Page Rank, intrucit de obicei site-urile de bookmark social nu dau link-uri cu PR si nici sa nu asteptati ca aceasta crestere de trafic sa dureze multe zile, se vor termina cititorii sau se vor plictisi de subiect.

Dar in final, cresterea de trafic este o crestere de trafic, aduce creatia autorului in fata cititorilor si asta e scopul unui site non-profit, cum este cel din cazul prezentat.

3 comentarii:

Seth spunea...

Uite un alt bookmark social "romanesc" www.digme.ro

nicu spunea...

Merci, o sa ma uit putin la el, sa vad ce fel de articole se posteaza acolo, daca se potriveste sau nu... oricum, nu pare sa dea trafic foarte mare

spy100 spunea...

http://www.my.1o.ro
A simple and cool social bookmarking script generator