AddThis Social Bookmark Button

luni, iulie 16, 2007

Cota de piata a Firefox e in continua crestere

XiTi Monitor, o firma franceza specializata in monitorizarea serviciilor web a publicat un raport care arata cresterea semnificativa a cotei de piata in Europa a Firefox in dauna Internet Explorer.

Conform studiului, cota de piata a Firefox in iulie 2007 este de 27,8%, in crestere fata de 24,1% in martie, confirmind tendinta generala crescatoare. In acelasi timp Internet Explorer este cotat cu 66,5%, in scadere de la 73,3% cu un an inainte (iulie 2006).
Firefox inregistreaza cresteri similare in toata lumea, dar cu valori ceva mai mici, de exemplu in America de Nord utilizarea a ajuns la 18,7% in iulie 2007 fata de 15,1% in martie.

Tot dupa valoril furnizate de XiTi, in Romania Firefox s-ar situa la o cota sanatoasa de 31,1%, crescind de la 25,7% in martie.

Valorile sint incurajatoare si imbucuratoare pentru competitie si pentru promovarea standardelor web, dar eu nu cunosc pe nimeni care sa foloseasca serviciile XiTi, asa ca voi publica citeva date proprii si le voi compara.

Blogul de fata este nou aparut, nu constituie o mostra buna deoarece are un numar inca mic de vizitatori pentru a fi relevant statistic, se adreseaza unui public specializat si are o puternica influenta din lumea Linux, deci are statisticile inclinate din start in favoarea Firefox, care obtine 55,7%:

[statistici blog]


Un alt site care se adreseaza unui tip complet diferit de public, mult mai generalist (cu subiecte de lifestyle, vedete) acumuleaza pentru Firefox un procent de 26,7%, mult mai in linie cu rezultatele XiTi.
[statistici site]


As putea publica statistici ale altor site-uri personale, dar acestea fiind destinate aproape exclusiv unui public utilizator de Linux inregistreaza valori de peste 73% pentru Firefox.

Trecind mai departe la siteurile altora, iata statisticile (afisate public) ale unui site penibil de gazduire web caruia i-am facut o recenzie, deci cu un profil nu foarte indepartat de acest blog (si cu un numar comparabil de vizitatori). Valorile insumate pentru diverse versiuni de Firefox ajung la 42,7%, lucru normal pentru un site de nisa:
[statistici xdrive]


Si un alt site generalist, de data asta din domeniul auto, www.adv.com.ro recenzat si el de curind. care insumeaza pentru Firefox 26,3%, o valaorea foarte apropiata de cea gasita de mine la un site generalist:
[statistici adv]


Concluzionez spunind ca Firefox este intr-o crestere evidenta a coteti de piata, ca tendintele de crestere sint vizibile, chiar daca numerele absolute nu trebuie luate mereu ca atare.

Niciun comentariu: