Multa vreme m-am intrebat de ce unii americani tin foarte mult la confidentialitatea numarului lor de asigurari sociale (SSN, poate fi echivalat oarecum cu CNP-ul nostru, pentru ca este un cod unic corespunzator fiecarei persoane), nu-l spun nimanui si sint foarte ingrijorati cind o asemenea baza de date e sparta si ajunge publica. Eram intrigat, eu avind experienta romaneasca, in care toti avem un buletin/carte de identitate (americanii nu au asa ceva) ale carei serie si numar ne sint cerute la tot pasul, chiar si la magazine cind vrem o factura pentru cumparare.
Discutiile de zilele astea, despre presupusa folosire neautorizata de catre doctorul Sorin Oprescu a listelor cu date ale pacientilor (nume, cod numeric personal si adresa) pe post de liste cu semnaturi de sustinere a candidaturii sale la primaria Bucurestiului (nu vreau sa intru in detalii politice, dar si mie mi se pare cam mult obtinerea a peste 40.000 de semnaturi in numai 3 zile cu 10 corturi in oras).
Nu vreau ca ceea ce spun sa fie o sursa de idei malefice pentru altii care pot profita in viitor intr-un mod asemanator, dar am realizat o alta bresa in "sistem": bazele de date ale magazinelor online. Unele dintre magazinele online autohtone cer si CNP-ul, uneori este chiar marcat ca si cimp obligatoriu. Coroborat cu numele, necesar petnru facturare si adresa, necesara petnru livrare, oamenii astia stiu tot ce trebuie despre tine. Poate intr-o buna dimineata se trezesc malefici sau pur si simplu cuo "gaura" in securitate.
Mi-am epuizat portia de paranoia pe ziua de azi?...
Actualizare: se pare ca intr-adevar nu trebuie dat CNP-ul magazinelor.
marți, aprilie 29, 2008
Cod Numeric Personal
Publicat de nicu la 13:35:00 5 comentarii
Etichete: greseli, politica, securitate, tepe
marți, aprilie 22, 2008
A fost sau n-a fost? Eliminare obiecte din fotografii cu GIMP si Resynthesizer
Acum citeva zile vorbeam despre GIMP si Resynthesizer (seamless backgrounds), ocazie cu care am promis sa revin si cu o alta utilizare a acestui plugin. Si n-am incotro, ma stradui cit pot de mult sa imi tin promisiunile...
Instalam pugin-ul Resynthesizer (am vorbit despre asta data trecuta), deschidem poza in GIMP si sintem gata de lucru, trebuie doar sa facem o selectie libera in jurul obiectului:
Aplicam pluginul: Script-Fu -> Enhance -> Smart remove selection...
Daca e cazul modificam putin raza si il lasam citeva secunde sa lucreze:
Dupa care nu ne ramine decit sa contemplam rezultatul "magic":
Si cel mult sa ne intrebam: a fost sau n-a fost?:
Desigur, un ochi experimentat vede urmele si va spune cu certitudine a fost, nimic nu dispare pur si simplu.
miercuri, aprilie 16, 2008
Fundaluri uniforme cu GIMP si Resynthesizer
Fundalurile uniforme (seamless backgrounds) sau modele de tapet (tileable textures) sint folosite in designul web, in design, la jocuri in general sau pur si simplu pentru decorarea desktopului. Producerea lor nu este usoara, asa ca voi prezenta o scurtatura: un plugin pentru GIMP care transforma o imagine pentru asemnea folosire.
Plugin-ul Resynthesizer nu face parte din instalarea implicita a GIMP, dar poate fi instalat cu usurinta, avind binare precompilate pentru orice sistem de operare (in Fedora e disponibil pentru instalare cu yum - yum install gimp-resynthesizer).
Iata cum il folosim: luam o fotografie oarecare dinc are vrem sa extragem o mostra pentru a o transforma in fundal, aici am selectat o portiune verde, cu iarba si frunze:
Se pastreaza numai selectia (fie cu crop, fie cu copy/paste intr-o imagine noua) si se aplica filtrul Resynthesize (Filters > Map > Resynthesize):
Am lasat valorile implicite, dar se pot ajusta pemtru un rezultat mai bun:
Dupa aplicarea efectului de re-sintetizare se obtine imaginea:
Care se paote folosi ca fundal uniform:
Pluginul se poate folosi si in alte scopuri, cum ar fi stergerea unor obiecte din imagini (cred o sa scriu despre asta alta data) sau transferarea unor texturi dintr-o imagine in alta.
Superoferta: tone de spam
Am un obicei care poate fi catalogat drept prost: cind observ in inbox cite un spam care mi se pare mai amuzat (in proproil meu inteles al cuvintului "amuzant") sar cu el pe net. Aici e o superoferta pentru o mareata baza de date cu adrese:
marți, aprilie 08, 2008
Swfdec
De vreo 2 saptamini, de cind rulez Rawhide pe desktopul principal, sint in mijlocul uni experiment: folosirea Swfdec ca plug-in pentru Flash il loc de Adobe Flash. Si asta nu pentru ca Adobe Flash ar avea probleme cu Rawhide (nu am verificat) ci pentru ca am vrut sa vad cit de adevarat este ce se spune despre Swfdec.
Swfdec este un player SWF (Flash), publicat ca Free/Open Source Software. De ce Swfdec si nu Gnash? Pentru ca se spune ca Swfdec se integreaza mai bine cu platforma multimedia GStreamer, ceea ce l-a facut sa fie preferat ca solutie implicita in Fedora.
Asteptarile mele nu au fost foarte mari: stiam ca ar trebui sa fie capabil, dupa instalarea plug-in-urilor pentru ffmpeg simp3 pentru GStreamer, sa redea screencast-uri de la YouTube (care sint, dupa parerea mea, singura utilizare legitima a Flash pe web, o alta utilizare putind fi joculetele cross-platform, dar alea nu au legatura cu web-ul), sarcina de care se achita intr-o oarecare masura, precum si animatii simple.
O functie pe care am descoperit-o cu incintare a fost ca Swfdec nu porneste automat animatiile Flash, inglobind astfel ceva asemanator cu FlashBlock, trebuie sa confirmi pentru a incepe redarea (ceea ce e bine, un plug-in mai putin de instalat, mai ales un plugin pe care eu il consider foarte important).
Si un alt lucru care imi face placere, este interfata care permite cu usurinta downloadul fiiserrelor SWF incluse in pagini (nu va functiona petnru streaming, dar la animatii simple e util si in plus arata cit de ridicola este incercarea de a "proteja" orice folosind securitate prin obsucritate:
In ritmul asta cred ca nu mai lipseste mult pina cind voi putea considera Swfdec o solutie suficienta.
Publicat de nicu la 16:05:00 0 comentarii
Etichete: accesibilitate, firefox, flash, flashturbare, free, linux, resurse, unelte
miercuri, aprilie 02, 2008
Google ca provider de OpenID
OpenID este o metoda simpla (si gratuita) de autentificare pe diverse site-uri internet, eliminind nevoia de a avea combinatii de nume utilizator si parola pentru fiecare in parte. Functioneaza in sistem descentralizat, un utilizator putind folosi orice "furnizor de identitate" pentru autentificare, nefiind astfel legat de o anumita entitate, dar bineinteles, trebuie sa aiba incredere in acest furnizor, lista acestora fiind considerabila este posibil sa aveti de unde alege.
Nu este foarte evident felul in care Google furnizeaza OpenID pentru ca o face intr-un mod indirect, prin intermediul Blogger, si nici nu documenteaza functia (o cautare in sectiunea Help a blogger.com nu releva nici o informatie), dar functioneaza, adresa blogului gazduit la blogger.com functionind ca identificator:
Nu documentez felul in care Yahoo (sau alte servicii oferite de Yahoo, ca Flickr) ofera OpenID, intrucit considerind posibila preluare a Yahoo de catre Microsoft nu am nici cea mai mica intentie de a folosi acest furnizor sau de a indemna pe altii sa foloseasca.
Publicat de nicu la 16:04:00 0 comentarii