AddThis Social Bookmark Button

miercuri, aprilie 16, 2008

Fundaluri uniforme cu GIMP si Resynthesizer

Fundalurile uniforme (seamless backgrounds) sau modele de tapet (tileable textures) sint folosite in designul web, in design, la jocuri in general sau pur si simplu pentru decorarea desktopului. Producerea lor nu este usoara, asa ca voi prezenta o scurtatura: un plugin pentru GIMP care transforma o imagine pentru asemnea folosire.

Plugin-ul Resynthesizer nu face parte din instalarea implicita a GIMP, dar poate fi instalat cu usurinta, avind binare precompilate pentru orice sistem de operare (in Fedora e disponibil pentru instalare cu yum - yum install gimp-resynthesizer).

Iata cum il folosim: luam o fotografie oarecare dinc are vrem sa extragem o mostra pentru a o transforma in fundal, aici am selectat o portiune verde, cu iarba si frunze:

[background]


Se pastreaza numai selectia (fie cu crop, fie cu copy/paste intr-o imagine noua) si se aplica filtrul Resynthesize (Filters > Map > Resynthesize):

[background]


Am lasat valorile implicite, dar se pot ajusta pemtru un rezultat mai bun:

[background]


Dupa aplicarea efectului de re-sintetizare se obtine imaginea:

[background]


Care se paote folosi ca fundal uniform:

[background]


Pluginul se poate folosi si in alte scopuri, cum ar fi stergerea unor obiecte din imagini (cred o sa scriu despre asta alta data) sau transferarea unor texturi dintr-o imagine in alta.

Niciun comentariu: