AddThis Social Bookmark Button

marți, aprilie 08, 2008

Swfdec

De vreo 2 saptamini, de cind rulez Rawhide pe desktopul principal, sint in mijlocul uni experiment: folosirea Swfdec ca plug-in pentru Flash il loc de Adobe Flash. Si asta nu pentru ca Adobe Flash ar avea probleme cu Rawhide (nu am verificat) ci pentru ca am vrut sa vad cit de adevarat este ce se spune despre Swfdec.

Swfdec este un player SWF (Flash), publicat ca Free/Open Source Software. De ce Swfdec si nu Gnash? Pentru ca se spune ca Swfdec se integreaza mai bine cu platforma multimedia GStreamer, ceea ce l-a facut sa fie preferat ca solutie implicita in Fedora.

Asteptarile mele nu au fost foarte mari: stiam ca ar trebui sa fie capabil, dupa instalarea plug-in-urilor pentru ffmpeg simp3 pentru GStreamer, sa redea screencast-uri de la YouTube (care sint, dupa parerea mea, singura utilizare legitima a Flash pe web, o alta utilizare putind fi joculetele cross-platform, dar alea nu au legatura cu web-ul), sarcina de care se achita intr-o oarecare masura, precum si animatii simple.

O functie pe care am descoperit-o cu incintare a fost ca Swfdec nu porneste automat animatiile Flash, inglobind astfel ceva asemanator cu FlashBlock, trebuie sa confirmi pentru a incepe redarea (ceea ce e bine, un plug-in mai putin de instalat, mai ales un plugin pe care eu il consider foarte important).

swfdec

Si un alt lucru care imi face placere, este interfata care permite cu usurinta downloadul fiiserrelor SWF incluse in pagini (nu va functiona petnru streaming, dar la animatii simple e util si in plus arata cit de ridicola este incercarea de a "proteja" orice folosind securitate prin obsucritate:
swfdec swfdec

In ritmul asta cred ca nu mai lipseste mult pina cind voi putea considera Swfdec o solutie suficienta.

Niciun comentariu: