AddThis Social Bookmark Button

marți, aprilie 29, 2008

Cod Numeric Personal

Multa vreme m-am intrebat de ce unii americani tin foarte mult la confidentialitatea numarului lor de asigurari sociale (SSN, poate fi echivalat oarecum cu CNP-ul nostru, pentru ca este un cod unic corespunzator fiecarei persoane), nu-l spun nimanui si sint foarte ingrijorati cind o asemenea baza de date e sparta si ajunge publica. Eram intrigat, eu avind experienta romaneasca, in care toti avem un buletin/carte de identitate (americanii nu au asa ceva) ale carei serie si numar ne sint cerute la tot pasul, chiar si la magazine cind vrem o factura pentru cumparare.

Discutiile de zilele astea, despre presupusa folosire neautorizata de catre doctorul Sorin Oprescu a listelor cu date ale pacientilor (nume, cod numeric personal si adresa) pe post de liste cu semnaturi de sustinere a candidaturii sale la primaria Bucurestiului (nu vreau sa intru in detalii politice, dar si mie mi se pare cam mult obtinerea a peste 40.000 de semnaturi in numai 3 zile cu 10 corturi in oras).

Nu vreau ca ceea ce spun sa fie o sursa de idei malefice pentru altii care pot profita in viitor intr-un mod asemanator, dar am realizat o alta bresa in "sistem": bazele de date ale magazinelor online. Unele dintre magazinele online autohtone cer si CNP-ul, uneori este chiar marcat ca si cimp obligatoriu. Coroborat cu numele, necesar petnru facturare si adresa, necesara petnru livrare, oamenii astia stiu tot ce trebuie despre tine. Poate intr-o buna dimineata se trezesc malefici sau pur si simplu cuo "gaura" in securitate.

Mi-am epuizat portia de paranoia pe ziua de azi?...

Actualizare: se pare ca intr-adevar nu trebuie dat CNP-ul magazinelor.

5 comentarii:

Assiris spunea...

In afara de sex si data nasterii ce mai poate contine acest CNP care este pus peste tot la noi? Si la ce poate fi folosit de altii?

nicu spunea...

Cred ca am dat un exemplu destul de bun despre cum se poate folosi un CNP pentru "furt de identitate", in cazul unui politician care vrea sa stringa o lista de semnaturi si care trebuie sa aiba in dreptul numeui fiecaruia si CNP-ul.

Anonim spunea...

Problema e ca legea cere ca pe facturi sa fie trecut CNP-ul daca cel care cumpara e persoana fizica... si tot legea cere sa faci factura si daca vinzi un ac, ca altfel iti trebuie casa de marcat fiscala ceea ce e alta dandanaie si asa mai departe... deci ori nu dai CNP-ul, ori cumperi, ca altfel nu se poate.

Anonim spunea...

seria de buletin se cere... nu cnp'u....

nicu spunea...

Vrei sa dau screenshot de la EMAG unde e cimpul pentru CNP? seria de buletin eventual ti-o cere curierul care aduce marfa.