AddThis Social Bookmark Button

miercuri, mai 07, 2008

Electorale

Merg pe strada si sint asaltat la tot pasul de afise cu candidati la primarie. Multe dintre acestea au trecuta si adresa paginii web a candidatului (nu am avut inca curiozitatea de a ma uita la vreo asemena pagina), ceea ce ma face sa ma gindesc la doua lucruri.

Primul este, si vorbesc despre asta cu speranta ca e tirziu si nu voi da idei de afaceri prea multora, intrucit nu vreau sa vad interneul romanesc poluat in asemena hal, marea oportunitate de afacri in lumea web-ului generata de alegeri. Atitea primarii in toata tara si atit de multi candidati, este un potential de cel putin citeva zeci de mii de pagini web (pentru ca fiecare candidat este, teoretic, in cautare de publicitate cu orice mijloc). Si este loc pentru toata lumea, pentru toate bugetele si toate tipurile de experienta, de la un site de 2 lei pentru candidatul la primarie din nu stiu ce sat, care vrea doar sa bifeze un checklist, pina candidatul dintr-un numicipiu sau la presedentia unui consiliu judetean, unde miza e mult mai mare. Si evident, fiind primari, semneaza "ca primarul", nu au experienta in doemniul web si vor lua de bun ce li se ofera.
Iar alegerile locale de acum sitn doar un prim pas, in toamna vor fi alegeri parlamentare pentru prima data uninominale, unde se poate aplica din nou afacerea cu site-uri pentru candidati. Pe bani buni.

Al doilea lucru pe care mi-l evoca este o ingrijorare pentru poluarea internetului. Denumirile domeniilor sint complet nestandardizate, am observat domenii de genul www.gigimanivela.ro, www.gigi-manivela.ro, www.manivela.ro, www.gigi-manivela-primar.ro si tot felul de combinatii. Fara nici o regula. Iar poluarea e adincita de faptul ca domeniile romanesti, cel putin deocamdata, nu expira, deci vor ramine rezervate pe vecie (sau pina la schimbarea sistemului de rezervare).
Cred ca problema numelor de domenii si a pouluarii internetului ar putea fi rezolvata simplu, folosind subdomenii, de genul www.gigimanivela.phc.ro (unde phc este numele partidului, sa zicem Partidul Hotilor si Coruptilor). Avantajul ar fi, pe linga evitarea poluarii, si evidentierea din punct de vedere politic a legaturii dintre candidat si partidul sau (neluind in considerare traseismul).

PS: multa vreme o cautare pe Google a numelui meu de familie avea ca rezultat domeniul [numelemeudefamilie].com al unui candidat obscur si fara sanse in 2004 la functia de guvernator al unui stat american (Washington). Site care nu mai exista nici pe internet si nici in motoarele de cautare, e doar un domeniu inca rezervat si o mentiune la The Wayback Machine

Niciun comentariu: