AddThis Social Bookmark Button

marți, septembrie 25, 2007

Licente Creative Commons pentru materialele publicate pe web

Orice material publicat pe web, fie el text, imagine, secventa video sau audio apartine implicit autorului sau si este protejat de drepturile de autor/copyright (bineinteles, utilizarea in conditii rezonabile/fair use este permisa).
De multe ori se doreste permiterea unor drepturi suplimentare pentru utilizatori fata de cele prevazute de drepturile de autor,pentru a incuraja distribuirea sau refolosirea ori pentru ca autorul este adept al libertatii culturii si atunci se folosesc licente care garanteaza libertati suplimentare. Cele mai cunoscute licente de acest fel sint licentele creative Commons.

Am constatat ca aceste licente nu sint cunoscute si intelese prea bine in Romania, poate deoarece organiatia non-profit Creative Commons, care a creat aceste licente, nu si-a orientat pina acum campaniile de informare si catre aceasta zona, banuiesc ca asta este explicatia pentru care in repetate rinduri am vazut materiale din acest blog preluate brutal (cuvint cu cuvint, fara creditarea autorului sau link inapoi, ba chiar si cu hotlink pentru imagini). Dupa contactarea celor care au facut preluarea de obicei am intilnit intelegere si deschidere, deci nu ma pot gindi decit la necunoastere.

In mod natural, cred ca o mai buna campanie de informare poate preveni repetarea in viitor a unor asemenea probleme, asa ca voi prezenta in continuare pe scurt principalele licente Creative Commons, licente ce variaza de la libertate aproape totala pina la permisiuni foarte limitate:

  • Creative Commons LicenseAttribution (CC-BY) permite libera folosire si distributie de opere derivate, inclusiv in scopuri comerciale, singura cerinta este atribuirea autorului initial;
  • Creative Commons LicenseAttribution Share Alike (CC-BY-SA) permite folosirea si distribuirea de opere derivate, inclusiv in scopuri comerciale, atita timp cit este mentionat autorul original si opera derivata este publicata sub o licenta identica, ce permite si altora folosirea si distribuirea in aceleasi conditii;
  • Creative Commons LicenseAttribution No Derivative (CC-BY-ND) permite utilizarea si distribuirea, inclusiv in scopuri comerciale, atita timp cit este atribuit autorul original si opera ramine nemodificata
  • Creative Commons LicenseAttribution Noncommercial (CC-BY-NC) permite folosirea si distribuirea de opere derivate numai in scopuri ne-comerciale si cu mentionarea autorului original
  • Creative Commons LicenseAttribution Share Alike Noncommercial (CC-BY-NC-SA) permite folosirea si distribuirea de opere derivate, exclusiv in scopuri ne-comerciale, doar cu mentionarea autorului original si numai sub o licenta identica, ce permite si altora folosirea si distribuirea in aceleasi conditii;

  • Creative Commons LicenseAttribution No Derivative Noncommercial (CC-BY-NC-ND) permite folosirea si distribuirea numai cu mentionarea autorului original si numai a operei nemodificate si numai in scopuri ne-comerciale;
  • Public Domain DedicationPublic Domain (PD) dedicatia catre Domeniul Public nu este de fapt o licenta, este renuntarea totala asupra oricaror drepturi (in masura in care legislatia locala permite) si neimpunea nici unei restrictii de utilizare sau distribuire, nici macar a mentionarii autorului original. Tot Domeniu Public sint operele foarte vechi, asupra carora nu mai are nimeni dreptur de autor, cum ar fi povestile lui Ion Creanga.

Spre exemplificare, acest blog este publicat sub versiunea 3.0 a licentei Creative Commons Attribution-Share Alike, ce permite distribuirea si crearea de opere derivate atita timp cit este mentionata sursa intiala (se prefea un link, dar acesta nu e obligatoriu) si cu pastrarea conditiilor de licentiere (daca un articol este preluat pe un alt site, e suficient ca pagina preluata sa fie sub licenta CC-BY-SA, nu intregul site).

Creative Commons pune la dispozitie un formular cu care se poate alege cu usurinta licenta optima, acesta din pacate nu este disponibil si in limba romana.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Am trecut si eu azi la CC pentru paginile mele. Mi se pare un tip de licenta care poate fi inteleasa foarte simplu si ofera libertatea necesara utilizatorilor din internet. As vrea sa vad mai multe pagini (si bloguri) care sa treaca la acest tip de licenta si sa renunte la vechiul copyright (all rights reserved).

nicu spunea...

licentele Creative Commons se bazeaza pe copyright dar de obicei permit libertati suplimentare si in orice caz explica foarte clar utilizatorului ce drepturi si ce limitari are.

Anonim spunea...

Am trecut si eu azi la CC pentru paginile mele.