Nu este recomandata folosirea unui editor web WYSIWYG (What You See Is What You Get), intotdeauna acestea creaza cod stufos, greoi si redundant, de multe ori nestandard si nici nu permite acces usor la functii avansate. Dar exista si cazuri in care folosirea unui astfel de editor poate fi utila: fie ca un incepator are nevoie de o pagina extrem de simpla, fie cineva vrea sa realizeze o macheta (sablon/template) pentru previzualizare pe care apoi sa il dezvolte manaul sau chiar ca unealta de invatare, pentru a vedea rapid ce efecte au diversele tag-uri.
Kompozer este un asemenea editor iar caracteristica sa cea mai importanta (pe linga cea de a fi Free Software si Open Source) este ca produce cod valid W3C. Pe linga asta mai include o sumedenie de bunatati: editor al sursei cu evidentiere de sintaxa, editor CSS, editor vizual de form-uri, site manager si multe altele.
Putina istorie
KompoZer e o aparitie relativ noua si probabil efemera in lumea editoarelor web, hai sa aruncam o privire asupra trecutului, prezentului si viitorului sau.
- Pe vremea cind Netscape era browserul web standard, a fost convertit usor-usor intr-o suita de aplicatii pentru internet, incluzind si un client de email. Si pentru ca se dorea compunerea mesajeleor nu numai ca simplu text ci si ca text formatat, a fost nevoie ca modulul de compunere a mailurilor sa aiba capabilitati de creare HTML. Dupa un timp, existind aceste functii deja implementate ele au fost puse si intr-o aplicatie de sine statatoare a suitei, numita Netscape Composer, destinata crearii paginilor web simple.
- O data cu deschiderea surselor Netscape si transformarea acestora in Suita Mozilla si aplicatia de editare web a urmat acelasi traseu, devenind Mozilla Composer. In plus a capatat unele functii importante cum ar fi evidentierea sintaxei, editorul de cod HTML si a ajuns sa produca exclusiv cod HTML valid.
- Nori negri s-au abatut asupra acestui component atunci cind Mozilla a trecut sub controlul Fundatiei (si mai tirziu) Corporatiei Mozilla: aceasta si-a concentrat atentia asupra pricipalei surse de utilizatori (dar si venituri), browserul Firefox, iar celelalte aplicatii au ajuns in dizgratie. Pentru o perioada Linspire l-a contractat pe Daniel Glazman, principalul dezvoltator de la Netscape care avea in grija Composer si a produs o aplicatie de sine statatoare, bazata pe Composer, sub numele Nvu.
- Cind Linspire a oprit dezvoltarea Nvu, s-au intimplat doua lucuri: codul, care era liber, a devenit KompoZer (marca Nvu apartine Linspire si nu poate fi folosita), aplicatie care este intretinuta de un grup de voluntari avind ca scop principal strict intretinerea iar Daniel Glazman lucreaza (ce-i drept, cu o viteza glaciala, ocupindu-se de proiect exclusiv in timpul liber) la o versiune mult imbunatatita, cunoscuta deocamdata (nu acesta va fi numele final) drept Composer si de la care exista mari asteptari,
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu